Warsztaty stolarskie

Zima to trudny czas dla ptaków – na szczęście młodzi ornitolodzy wkraczają do akcji! Kilka klas uczestniczyło w warsztatach stolarskich budując ptasie stołówki i przypominając zasady dokarmiania ptaków, które prezentujemy poniżej.

  1. Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie oraz podczas dużych mrozów, gdy bardzo marzną. Jeśli zaczniemy dokarmiać ptaki, musimy to robić systematycznie.
  2. Rozmiary karmnika powinny być dostosowane do wielkości ptaków. Warto umieścić w nim deskę lub tackę, aby ułatwić czyszczenie go z resztek pokarmów i odchodów (zapobiega to przenoszeniu się chorób). Karmnik powinien zabezpieczać pokarm przed rozwianiem, zasypaniem i zamoczeniem – musi mieć daszek. Jednocześnie powinien zapewniać ptakom bezpieczeństwo – tzn. swobodny przylot i odlot (ucieczkę).
  3. Do karmienia ptaków używamy tylko naturalnych produktów! Będą to: kasze, zboża, płatki owsiane, ziarna słonecznika, konopi, dyni, orzechy, suszone owoce oraz gotowe mieszanki nasion dla dzikich ptaków. Dla wielu ptaków przysmakiem jest tłuszcz zwierzęcy (słonina – nie może jednak wisieć dłużej niż 2-3 tygodnie).

Zachęcamy do pomocy!

Rozmiar tekstu
Kontrast
%d bloggers like this: